Ahad, 18 Disember 2011

Berita banjir 2

Berita - banjir 2

Baca petikan berita di bawah kemudian jawab soalan yang diberi.

KUALA TERENGGANU 23 Nov. 2011 — Jumlah mangsa banjir di tiga daerah di Terengganu meningkat pagi ini. Menurut jurucakap Majlis Keselamatan Negara (MKN) Terengganu, sehingga pukul 9 pagi ini jumlah mangsa yang dipindahkan adalah 1,439 orang berbanding 373 orang semalam.
Katanya, daerah Setiu agak teruk apabila seramai 671 orang dipindahkan ke pusat pemindahan, diikuti Besut 560 orang dan Hulu Terenggaanu 208 orang. Jurucakap itu berkata, dalam tempoh yang sama juga 21 pusat pemindahan telah dibuka iaitu tujuh di Setiu, sembilan di Besut dan lima di Hulu Terengganu yang melibatkan balai raya, dewan serbaguna, masjid dan sekolah.
Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) negeri pula melaporkan, paras air di beberapa sungai utama di Terengganu melebihi paras bahaya pagi ini.
Di Besut, paras air di Kampung La mencecah 19.54 meter berbanding paras bahaya 19.20 meter dan di Jambatan Jertih pula bacaannya ialah 8.73 meter, melebihi paras amaran 8.10 meter.
Sungai Nerus di Kampung Bukit di sini mencatat bacaan 13.56 meter (bahaya 12 meter) dan di Kampung Langkap, Setiu 21.95 meter (bahaya 21.50 meter).
Keadaan cuaca di sini pagi ini mendung dan sesekali berlaku hujan serta angin kencang.
Diharapkan tiada kemalangan jiwa seperti lemas berlaku di musim banjir ini dan semoga pelajar-pelajar yang sedang mengambil SPM tidak terjejas fokus mereka untuk menjawab baki kertas peperiksaan yang tinggal..

A)  Jawab soalan di bawah

1. Di negeri manakah banjir berlaku?
2. Bila peristiwa banjir ini berlaku?
3. Berapa bilangan mangsa banjir yang di pindahkan ke pusat pemindahan?
4 Nyatakan beberapa daerah yang terlibat dengan masalah banjir dalam petikan di atas.
5. Apakah tugas Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS)?

B)  Beri makna bagi perkataan yang dicetak tebal pada petikan.

C)  Senaraikan Kata Nama Khas yang terdapat dalam petikan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan